Tutaj jesteś

Profesjonalne opiekacze gastronomiczne – co wybrać?

8 lipca 2023 Lifestyle opiekacze gastronomiczne


Opiekacz do tortilli, kanapek, czy zapiekanek, jak również piecyk do pizzy to jedne z najważniejszych urządzeń kuchennych używanych nie tylko w domowych, ale też w profesjonalnych warunkach. Odgrywają one bowiem ważną rolę w licznych lokalach gastronomicznych, a ich użycie pozwala na podpiekanie, podgrzewanie czy grillowanie licznych dań i serwowanie ich klientom. Dlaczego warto wybrać profesjonalne opiekacze gastronomiczne i na co zwrócić wówczas uwagę? Na te pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.

Opiekacze w gastronomii – dlaczego należy wybierać profesjonalny sprzęt?

Bez względu na to, czy wybierzemy profesjonalny opiekacz do tortilli, czy piecyk do pizzy, będzie to urządzenie, które zostało wykonane z najwyższej jakości stali nierdzewnej. Dzięki nim możemy przygotowywać posiłki dla klientów w trudnych warunkach gastronomicznych i zapewnić właściwy komfort w czasie pracy.

Zakup specjalistycznego sprzętu przeznaczonego do profesjonalnego zastosowania pozwoli również uzyskać wysoką niezawodność i niemal bezawaryjną pracę urządzeń. Równocześnie zapewni też wysoką wydajność umożliwiającą sprawą obsługę gości.

Jaką moc urządzenia wybrać?

Oryginalne opiekacze gastronomiczne spełnią swoje najważniejsze zadania tylko wówczas, kiedy będą miały właściwą moc. W dużym stopniu to właśnie od takiego parametru zależna jest szybkość przygotowywania w nich potraw. Tanie opiekacze mające niewielką moc nadają się niestety tylko do prywatnego użytkowania. W gastronomii natomiast trzeba postawić na urządzenia o mocy większej niż 1800 W. Tego rodzaju sprzętu będzie można używać do robienia gofrów czy grillowania.

Jaką powłokę wybrać?

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, iż opiekacze gastronomiczne powinny być wyposażone w wysokiej jakości powłokę odgrywającą istotną rolę. Ergonomiczna powłoka wpływa bezpośrednio na design, komfort użytkowania czy trwałość.

Godne polecenia są na pewno nieprzywierające powłoki ceramiczne, które nie mają sobie równych w swojej klasie i cenie. Coraz większą popularnością cieszą się również opiekacze teflonowe. Dzięki porządnie wykonanej powłoce nie ma problemu z przyklejaniem się jedzenia do urządzeń.

Należy jednak mieć na względzie, iż teflon można łatwo zarysować, dlatego podczas jego czyszczenia konieczne jest zachowanie ostrożności. Niewiele osób wie, iż zarysowany teflon nie może być używany do bezpośredniego kontaktu z pożywieniem, gdyż wydzielają się z niego wówczas toksyczne substancje.

Baseny stelażowe jako alternatywa dla basenów tradycyjnych

Redakcja ellorien.pl

Redakcja Ellorien.pl to zespół pasjonatów z różnych dziedzin, którzy z zaangażowaniem tworzą wartościowe treści dla naszych czytelników.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?