Czasami zastanawiamy się, dlaczego w pewnych miejscach czujemy się dobrze, a w innych już nie jest nam aż tak komfortowo. Na przykład w kuchni. Diabeł tkwi w dobrym rozplanowaniu. Kuchnia musi być dobrze zaprojektowana i zaplanowana. Wszystko musi nie tylko do siebie pasować wizualnie, aby było nam po prostu przyjemniej otaczać się ładnymi i dopasowanymi przedmiotami, ale dobrze też, jeśli wszystkie sprzęty kuchenne są tak rozplanowane, aby korzystanie z nich nie było męczące dla użytkownika.
Co to jest trójkąt w kuchni?
Trójkąt kuchenny to rozwiązanie idealne. Co oznacza ten termin? Po prostu najczęściej używane sprzęty kuchenne, czyli kuchenka, zlew i lodówka. Powinny być tak rozmieszczone, aby tworzyły trójkąt. Lodówka, kuchenka i zlew dzielą kuchnię na strefy. Są to odpowiednio: strefa przechowywania, strefa gotowania i strefa przygotowywania. Wygodnie jest, aby każda z tych stref miała swoją przestrzeń. Najlepiej aby były ustawione niejako jedna po drugiej. Dokładnie tak, jak przebiega proces przygotowywania posiłków. Czyli, najpierw wyjmujemy produkty z lodówki, następnie przygotowujemy je w okolicy zlewu (myjemy warzywa itd.), a następnie poddajemy obróbce termicznej w strefie z kuchenką. O trójkącie mówimy wtedy, gdy kuchenka i zlew znajdują się na jednym z jego boków, a na drugim boku jest lodówka. Tak, jak na załączonym zdjęciu. Oczywiście kształt pomieszczenia kuchni może sprawić, że trójkąt ten nie będzie idealnie odwzorowany. Wtedy warto np. skorzystać z pomocy fachowcy, czyli projektanta wnętrz.
Jak planować kuchnię?
Planując rozmieszczenie sprzętów i mebli w kuchni należy pamiętać o ergonomii, czyli wygodzie użytkowania pomieszczenia. Wszak kuchnia stanowi serce każdego domu, niezależnie od jej wielkości. Służy bowiem przygotowywaniu posiłków, czyli ma bardzo ważną funkcję. Warto już na wstępie zadbać o to, czy dobrze będzie nam się z niej korzystało. Jeśli samodzielnie nie wiemy, jak zaaranżować to pomieszczenie, to warto wówczas skorzystać z pomocy profesjonalisty. Projektant wnętrz Lublin pomoże dobrze rozplanować rozmieszczenie poszczególnych stref w kuchni oraz dobierze wszystkie kolory i faktury tak, aby dopasować kuchnię stylem do reszty domu. W dodatku, wykorzystując swoją wiedzę i doświadczenie, dobierze wszystkie materiały tak, aby były trwałe i służyły długie lata. Warto zatem już na etapie projektu dobrze przemyśleć każdy szczegół. Później takie pomieszczenie jest nam nie tylko przyjemniej użytkować, ale także dużo wygodniej.